МОСКВА: Русија предложила СБ УН саопштење уочи годишњице трагедије у Одеси

ИСКРА на Фејсбуку
Фото:  Sputnik/ Александар Полишчук

Фото: Sputnik/ Александар Полишчук

Русија је предложила у СБ УН нацрт саопштења у којем се позива на истрагу трагедије у Одеси 2. маја 2014. године.

Москва очекује да ће документ бити усвојен данас, саопштио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

Према његовим речима у саопштењу се наводи да Мински споразум мора бити реализован.

„Биће интересантно каква ће бити реакција чланова Савета безбедности“, рекао је руски дипломата новинарима.

Одговарајући на питање када Русија очекује усвајање предложеног саопштења Чуркин је рекао: „Сутра, након седнице Савета безбедности“.

Савет безбедности УН ће на иницијативу Кијева одржати данас седницу о ситуацији на истоку Украјине. Како је написао на свом Фејсбуку председник земље Петро Порошенко разлог за ову одлуку је постало „погоршање безбедносне ситуације у Донбасу и неиспуњавање Минског споразума од стране Русије“.

Говорећи о предстојећој седници Чуркин је навео да не зна који је циљ састанка. Међутим, он је рекао да „смо ми увек спремни за добру дискусију“.

Након смене власти у Украјини активисти „антимајдана“ су у знак протеста поставили шаторе на Куликовом пољу у Одеси. Другог маја 2014. године у подручју Грчког трга почели су нереди који су се завршили паљењем Дома синдиката у којем су се били сакрили противници власти. Том приликом је погинуло 48 особа, док је 250 рањено.

rs.sputniknews.com

Тагови: , , , ,

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Поштовани читаоци,
Молимо вас да се придржавате следећих правила за писање коментара:
Неопходно је навести име и е-маил адресу у пољима означеним звездицом, с тим да је забрањено остављање лажних података.
Коментари који садрже псовке, увреде, претње и говор мржње на националној, верској, расној основи или поводом нечије сексуалне опредељености неће бити објављени.
Приликом писања коментара водите рачуна о правописним и граматичким правилима.
Није дозвољено постављање линкова односно промовисање других сајтова кроз коментаре, те ће такве поруке бити означене као спам, попут низа коментара истоветне садржине.
Коментари у којима нам скрећете пажњу на пропусте у текстовима неће бити објављени, али ће бити прослеђени уредницима, као и они у којима нам указујете на неку појаву у друштву, али који захтевају проверу.
НАПОМЕНА: Коментари који буду објављени представљају приватно мишљење аутора коментара, то јест нису ставови редакције ИСКРЕ.